Så blir du av med springmask i hemmet

Springmask kan vara riktigt besvärligt att bli av med och ofta drabbas flera familjemedlemmar samtidigt. Här är en utförlig lista på åtgärder i hemmet som hjälper för att få bort springmask och ägg. Helst ska du göra alla dessa saker!


Springmask är mycket vanligt och sprider sig lätt mellan barn på förskolan eller mellan familjemedlemmar i hemmet. Det finns läkemedel som tar död på maskarna men inte äggen. I hemmet kan äggen överleva ett par veckor utanför kroppen på till exempel kläder, sängkläder och leksaker.

Hygien

Var noga med handhygienen. Tvätta händerna noggrant efter toalettbesök och innan måltider.

Använd flytande tvål istället för en hård tvål som alla familjemedlemmar håller i händerna.

Klipp naglarna kort för att undvika att få ägg under naglarna som kan spridas till munnen.

Duscha rumpan och analöppningen varje dag, med flytande tvål.

 

Plagg och sängkläder

Sov i pyjamas eller tajta byxor. Speciellt bra för barn för att undvika att de kommer åt och kliar i rumpan under natten.

Byt underkläder och pyjamas varje dag. Byt sängkläder ofta.

Tvätta smutsiga underkläder och sängkläder samma dag som du tagit av dem. Springmaskens ägg dör vid 60°C så du måste tvätta i hög temperatur.

 

Städning

Dammsug eller dammtorka badrum och sovrum varje dag. Springmask kan överleva utanför kroppen i ett par veckor och samlar sig gärna i damm.

Skölj eller tvätta gosedjur. Genom att skölja gosedjuren kan du få bort en del ägg. Bäst är att tvätta på hög värme för att ta död på dem men det kan förstöra vissa fina leksaker. Då är det åtminstone bra att skölja.

Lägg undan leksaker. Eftersom äggen kan överleva i ett par veckor kan det hjälpa att packa undan leksaker så att barnen inte kommer åt dem i några veckor. Då hinner äggen då.

Tvätta husdjur med jämna mellanrum. Djuren kan inte smittas av springmask som människor men de kan bära runt på äggen i pälsen.

 

OBS! Glöm inte att ta den andra behandlingen om du använder läkemedel som Vermox eller Vanquin. Den andra dosen ska tas två till tre veckor efter den första för att få bort de nya springmaskarna som kläckts och därmed förebygga återfall.