Springmask

Om barn klagar på att det kliar i rumpan beror det oftast på mask i magen, eller springmask som det heter. Springmask är helt ofarligt och väldigt vanligt. De flesta barnfamiljer drabbas någon gång. Däremot kan det klia något oerhört – speciellt på kvällen.


mask i magen, springmaskSymptom – intensiv klåda

Mask i magen, springmask, ger klåda i ändtarmen.

Så märker du om det kliar

Små barn kan signalisera att det kliar genom att sparka med benen, gnida med rumpan eller ha svårt att somna. Äldre barn kan klia sig i stjärten och kan klaga på att det kliar i rumpan. Alla dessa signaler beror oftast på springmask, då mask i magen är så pass vanligt.

Kliar värre på kvällen

Symptomen kommer oftast på kvällen eftersom maskarna blir mer aktiva när barnet ligger still i sängvärme. Vilket gör att det kliar något oerhört.

Små och genomskinliga

Om du tittar i analen samtidigt som barnet krystar kan du se små vita, nästan genomskinliga, maskar som är några millimeter långa. Maskarna kan också följa med avföringen ut.

Så sprids springmasken

Springmask finns överallt i vår miljö och vi blir smittade genom att vi får i oss äggen. Äggen sprids via sängkläder, underkläder, leksaker och fingrar.

Dessa ägg kan överleva i minst två veckor utanför människokroppen.

Stoppa smittspridningen i familjen

Om en person i familjen har mask i magen är det lika bra att hela familjen behandlas med medicin.

Dessutom ska ni under de två första veckorna vara extra noga med hygienen. Annars finns det risk att ni återsmittar er själva.

  • Tvätta alla sängkläder och byt nytt, gör detta ofta
  • Tvätta kramdjur
  • Städa sovrum och badrum, dammtorka
  • Klipp naglarna kort
  • Tvätta händerna efter varje toalettbesök och innan du ska äta

Behandlas med receptfri medicin

Medicin på ditt apotek

På ditt apotek finns det receptfri medicin i tablettform mot springmask. Hur stor dos du ska ta varierar beroende på vad du väger. Följ instruktionerna. Medicin i flytande form är receptbelagd.

Alla i familjen bör behandlas

Även om bara en person i familjen har mask i magen bör alla familjemedlemmar ta medicin, även vuxna. Chansen är stor att fler har blivit smittade.

Behandlingen ska återupprepas efter två veckor

Tänk dock på att medicinen bara dödar maskarna och inte äggen. Därför är det viktigt att göra om behandlingen efter två veckor.

Vara hemma från förskola?

Ditt barn behöver inte vara hemma från skolan eller förskolan. Se istället till att hålla en god hygien med nya kläder, tvättade händer och kortklippta naglar.